Ikke alle stoffskiftepasienter er fornøyd med medisintilbudet som er tilgjengelig på blå resept. Produktet Erfa Thyroid er noe dyrere enn syntetisk Levaxin, men er det grunnlag for å få preparatet på blå resept?

Mange stoffskiftepasienter responderer ikke like godt på standard behandling med syntetisk Levaxin og etterspør derfor det naturlige thyroid-hormon preparatet Erfa Thyroid hos sin lege. Erfa, eller tørket thyroid, er et preparat som har vist seg å være redningen for tusenvis av pasienter som ikke har hatt ønsket effekt av Levaxin. Produktet viser seg å virke bedre på deres mentale tilstand, humør og hukommelse. Erfa er etterspurt av en stor pasientgruppe. Hvorfor er det da ikke grunnlag for å få preparatet på blå resept?

– SE OGSÅ: Tilfreds med standardbehandling for stoffskifte?

Lege ved Balderklinikken i Oslo, Lars Omdal, mener det trengs mer forskning og studier på dette området. – Så i denne situasjonen så skulle vi jo hatt noen sultne forskere som virkelig var igang å se på det, sier Omdal. Ikke bare mangler det evidensbaserte studier, men pasienter møter ofte en holdning hos sin lege om at syntetisk Levaxin fungere for alle. – Hvis man sier noe annet blir det som å banne i kirka, sier Omdal.

– SE OGSÅ: «Prøvesvarene ser fine ut»

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.