1 av 4 stoffskiftepasienter er underbehandlet

20102

Lavt stoffskifte har lenge vært og er fortsatt et stort og økende problem som ikke behandles godt nok.

Slitenhet inngår som symptom i 1 av 5 timer hos fastlegen.[1] Slitenhet kan ha mange årsaker og symptomene på lavt stoffskifte er uspesifikke. Derfor kan det ofte bli tilskrevet andre forhold, som at man er nybakt mor, mye stress på jobben, belastningen med oppussingsprosjektet eller kanskje til og med feiltolket som depresjon.

Lavt stoffskifte er en viktig årsak til slitenhet. Hvis det er grunn til å mistenke lavt stoffskifte, bør man ta blodprøver.[2] Test deg selv her for symptomer som kan tyde på lavt stoffskifte.

Forekomsten av diagnostisert lavt stoffskifte i helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) 1995-1997 var 3% i befolkningen totalt og nær 5% hos kvinner. I tillegg har over 5% av kvinner subklinisk lavt stoffskifte. Altså 10% av norske kvinner har et stoffskifteproblem.[3] Det er nesten like vanlig som å bruke p-piller (13-14%).

[4] «Stoffskifteproblemer hos kvinner er nesten like vanlig som å bruke p-piller»

Tall fra reseptregisteret viser at brukere av stoffskiftehormon har økt fra ca 3% av befolkningen til 4% fra 2004 til 2016.[4] Det mest sjokkerende er imidlertid at 1% av norske kvinner – 23000 norske kvinner – har udiagnostisert lavt stoffskifte og skulle hatt stoffskiftemedisin.

[3]«1% av norske kvinner har udiagnostisert lavt stoffskifte»

Pasienter med lavt stoffskifte bare Levaxin, som inneholder T4. Forskningen viser at 30% av pasienter med lavt stoffskifte ikke klarer seg med bare Levaxin og må ha T3 fra Liothyronin eller NDT (skjoldbruskkjertelekstrakt) i tillegg.[5] Ifølge reseptregisteret er det bare i overkant av 5% som får det.[4] Altså er 25% av alle pasienter med lavt stoffskifte under- eller feilbehandlet.

«1 av 4 pasienter med lavt stoffskifte er underbehandlet, fordi de ikke får t3»

For å vurdere om man trenger T3, kan man måle fritt T3 i tillegg til fritt T4 og TSH og se på forholdet mellom fritt T3 og fritt T4. Test dine prøvesvar her for om du trenger T3.

Ifølge retningslinjene[6] er et behandlingsforsøk med T3 rettferdiggjort dersom man får tilstrekkelig med Levaxin (TSH 0,5-1,5)[7], fortsatt har symptomer på lavt stoffskifte og det ikke er noen annen åpenbar forklaring.

Hvis du har lavt stoffskifte, bruker Levaxin og fortsatt har symptomer, kan det hende at litt T3 er alt som skal til for å få livet tilbake.

– SE UNDERSØKELSEN HER

Tekst av: Joakim Iversen, lege

Referanser:

DELE

4 KOMMENTARER

1. ingen opplysing om hva jeg kom til å møte av symtomer av et for lavt stoffskifte. Og jeg har fått nesten hele leksa. Livet er blitt et mareritt mange ganger. Verst er vektøkningen og jeg ikke orker å gjøre noe
    med det. Total forandring av livet mitt. Forakter meg selv mange
    ganger. For dette er ikke meg.