Hvorfor vurderer forskjellige leger pasienters prøveresultater ulikt? Lege Lars Omdal forteller om problematikken rundt diagnostiseringen av stoffskiftepasienter i Norge idag.

– Håper legen tar adekvat med prøver, sier Lars Omdal. Symptomer ved stoffskifteproblemer faller i mange tilfeller innunder uspesifikke symptomer. Prøvesvarene kan se fine ut på papiret, men resultatene kan ligge i gråsoner hvor det kan være riktig å stille diagnosen lavt stoffskifte. – Uspesifikke symptomer som en pasient vil kjenne seg igjen i kan ofte også skyldes «tusen andre ting,” forteller Lars videre til TV-Helse.  – I noen tilfeller krever det en veldig omfattende vurdering hvor vi må være ganske stødige som leger, sier han.

– SE OGSÅ: Tilfreds med standardbehandling for stoffskifte?

Lars støtter Per Egil Hegge sin kampsak, hvor det etterlyses mer fokus på stoffskifteproblematikk i medisinstudiet. – Her skulle det vært mye mer fokus på gråsoneproblematikk og andre forhold som eventuelt kan påvirke prøvesvarene, mener Lars.

– SE OGSÅ: “Prøvesvarene ser fine ut”

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

1 KOMMENTAR