Studie: Kosttilskudd med probiotika kan redusere tarmkreft

0
885

Studier ved Sahlgrenska Akademiet i Gøteborg viser at pasienter med tykkarmskreft har en endret tarmflora. Produsenter av kosttilskudd prøver derfor å endre tarmfloraen slik at den blir mindre gunstig for å utvikle kreft.

I studien som ble publiserer i BMJ Open Gastroenterology kunne pasienter med tykktarmarmskreft oppleve bedring ved inntak av et kosttilskudd som gjenopprettet tarmfloraen. Levende melkesyrebakterier, probiotika, kan altså endre tarmfloraen hos pasienter i riktig retning. Når mikrofloraen hos de kreftrammede ble endret med hjelp av levende melkesyrebakterier, probiotika, i tablettform økte mengden bakterier som produserer smørsyre (butyrat). Melkesyrebakterienes syre hemmer vekst av kreftceller I tarmen.

” De probiotiske stammer som brukes i denne studien er en lovende positiv faktor for den fremtidige utviklingen av behandling av tykktarmskreft”, sier dosent Yvonne Wettergren, ved institutt for klinisk vitenskap på Sahlgrenska.

Forskere har en stund kjent til at Lactobacillus acidophilus har egenskaper som minsker tykktarmskreftens vekst hos mus og mengden kreftfremkallende nedbrytningsprodukter (metabolitter) i tarmen hos mennesker. Gjennom i tillegg tilføre Bifidobacterium lactis Bl-04, fikk preparatet antiinflammatoriske egenskaper.

Probiotika kan hjelpe kreftpasienter med en ubalansert tarmflora

Studien er basert på hypotesen om at den menneskelige tarmfloraen påvirker metabolismen, interagerer med immunsystemet og beskytter mot smittestoffer, toksiner og andre ting som gir sykdom, forklarer den medisinske journalisten Margareta Gustafsson Kubista i en artikkel på Sahlgrenska Akademiets hjemmeside. Gustafsson Kubista forklarer at nyere studier viser at tarmfloraen kan ofte avvike fra sin normale stabile tilstand ved sykdommer i mage-tarmkanalen og utvikling av metabolsk syndrom.

Andre studier viser at kreftvekst kan være et resultat av infeksjoner. Et spørsmål Sahlgrenska Akademiet ikke stiller i sine studier er om vanlige melkesyrebakterier kan utkonkurrere skadelige bakterier som forårsaker kreft. Ordet infeksjon er sjelden nevnt i disse sammenhenger, kun betennelse brukes (red anm).

I henhold til den aktuelle studien ((Intestinal microbiota is altered in patients with colon cancer and modified by probiotic intervention) kan mikrobielle ubalanse funnet hos pasienter med kreft i tykktarmen endres ved hjelp av probiotiske bakterier, forutsatt at de blir dosert og administrert på samme måte som fant sted i studien.

Yvonne Wettergren sier at nye, større studier vil vise om det kan være en mulig med en forebyggingsprosess hos pasienter, som for eksempel har tarmpolypper, som anses for å være en forløper til kreft.

Studien har mottatt sponsing fra DuPont Nutrition & Health og Wasa Medicals. Samarbeidet har også blitt gjort med produsenter av probiotika.

Et selskap som produserer melkesyrebakterier, og som Sahlhgrenska har samarbeidet med, er en oppstart. Selskapet hevder at deres probiotiske preparater skal forbedre overlevelsen av melkesyrebakterier i magen og tarmen, noe som betyr at bakteriene blir mer levedyktig og gir større biologisk effekt også enda lenger ned i tarmen.
I en pressemelding skriver selskapet at deres preparat ga betydelig økt forekomst av de snille tarmbakteriene Faecalibacterium og Clostridiales spp inne i tumorvev, kreftfrie slimhinner, så vel som i avføringen i tarmen. Samtidig ble kreftassosierte skadelige bakterier som Fusobacterium og Peptostreptococcus redusert betraktelig.

Forskere fra legemiddelindustri og universiteter ser svært positivt på resultatene og vil fortsette med større studier. Målet er å utvikle probiotiske preparater som kan brukes i mange forskjellige typer sykdommer som skyldes en syk tarmflora.

SE OGSÅ: Husk også probiotika hvis du skal ta antibiotika

Text: Torbjörn Sassersson, oversatt og tilrettelagt av Birthe Storaker