Magesyremedikamenter øker risikoen for tarmkreft

0
1586

British Medical Journal (BMJ) tidsskriftet «Gut[i]«skriver at langvarig bruk av medikamenter for behandling av fordøyelsesbesvær og halsbrann som hemmer produksjonen av magesyre, øker risikoen for magekreft forbundet med Helicobacter pylori bakterier med opp til 250-800%.

Ian Wong – Foto: UCL Pharmacy

Protonpumpehemmere («proton pumpe inhibitor» PPI) benyttes som aktiv bestanddel i legemidler for å redusere nivået av magesyre. Legemiddelet tilhører de mest solgte verden over. Dette betyr at det er verdt å merke seg at dette kan gi økende risiko for magekreft. Kreftformen er knyttet til den normalt ufarlige bakterien Helicobacter pylori som halvparten av verdens befolkning forventes å ha i magen.

Tidligere forskning viser at pasienter som har en aktiv infeksjon av bakterier, mens de tar PPI medisiner, er utsatt for en økt risiko for å utvikle magekreft («atrofisk gastritt»). Selv om mekanismene som ligger til grunn for koblingen mellom bakterier og magekreft er uklare, har det lenge vært kjent at denne type av bakteriell infeksjon bør være borte før inntak av PPI.

Ian Wong ved ”University College London” (UCL) skriver på UCL:s hjemmeside at PPI er en del av behandlingen av Helicobacter pylori-infeksjoner. Det viser en studie på 63,397 pasienter i Hongkong som ble behandlet med en kombinasjon av et PPI-preparat og to ulike typer antibiotika.

Risikoen for magekreft øker betydelig Etter infeksjonen startet fulgte forskere opp 3271 pasienter som fortsatte å ta PPI i 7,5 år. Resultatet viser at de som tok PPI, fikk en betydelig økt risiko for å utvikle magekreft sammenlignet med de som fikk muligheten til å ta H2-blokkere (essensielt spesialiserte antihistaminer). Jo oftere og lengre pasienter tar PPI, desto mer øker risikoen for kreftvekst.

”Daily PPI use was associated with a 4.55 times greater risk of cancer than baseline, and became as high as an 8-fold greater risk if the drugs were taken for more than three years.” – A Really Common Medication Has Been Linked to Doubled Risk of Stomach Cancer – Science Alert

En daglig dose PPI økte risikoen for kreft med 455% [«4,55 ganger større risiko»] sammenlignet med grunnlinjen. Hvis samme type medisinering tas hver dag i mer enn 3 år, øker risikoen med en svimlende 800% [«8 ganger større risiko»].

Les hele artikkelen på Tv-Helse.se

[i] Gut is an official journal of the British Society of Gastroenterology.