Behandling av eggstokkreft med C-vitamin

0
487

Behandling av eggstokkreft med høye doser C-vitamin intravenøst har positiv effekt, viser en studie utført ved Kansas Medical Center i USA.

Her i landet er det ikke vanlig å bruke C-vitamin i behandlingsøyemed. (FOTO: AdobeStock)

I en fem år lang studie på både laboratorierotter, som fikk menneskelige eggstokk-kreftceller, og 27 pasienter med eggstokkreft, fant forskerne ut at en kombinasjon av å tilføre høye doser vitamin C intravenøst sammen med cellegift, stanset kreften på laboratorierottene, og reduserte de toksiske reaksjonene etter cellegiftbehandling hos pasientene.

Inntak av C-vitamin oralt har i tidligere kreftstudier vist seg å ikke ha effekt, men denne studien viser at høye doser C-vitamin tilført intravenøst, kan skape tilstrekkelig høye konsentrasjoner i blodet og i annet vev til å kunne drepe kreftceller uten å skade annet vev. Studien ble publisert i Science Translational Medicine i 2014.

– Resultatene har gitt oss en bedre forståelse av hvordan C-vitamin virker innen kreftbehandling. Til sammen gir våre data sterke bevis for å rettferdiggjøre større og mer robuste kliniske forsøk med vitamin C innen konvensjonell kreftbehandling, uttalte Dr Jeanne Drisko i forbindelse med publiseringen av studien.

Leger skeptiske

Her i landet er det ikke vanlig å bruke C-vitamin i behandlingsøyemed. Leder i Norsk onkologisk forening, klinikkoverlege, Stein Harald Sundstrøm skriver i en epost til TVHelse:

– Jeg vet at dette ble markedsført tidligere som bra ved kreft og kreftbehandling. Men så vidt jeg vet er det gjort forskning på dette som avkrefter mulig effekt. Per i dag er det ikke aktuelt i kreftbehandling innen “skolemedisinen» og det brukes ikke på sykehus i Norge.

Se også: Høye doser C-vitamin har stor terapeutisk virkning

Vanlig praksis innen komplementær medisin

Allerede på 70-tallet ble askorbinsyre (C-vitamin) benyttet i kreftbehandling. Behandlingen ble ansett som trygg, men det var kun testemonier (anekdotiske rapporter) som bekreftet klinisk effekt. Etter at to kliniske studier i tillegg beviste at orale doser med vitamin C ikke hadde effekt, sluttet onkologene å bruke det i behandlingen. Leger som derimot praktiserte komplementær og alternativ medisin fortsatte å bruke det.

Lege Henrik Mathiesen ved Balderklinikken i Oslo mener at det ligger et stort potensiale ved bruk av C-vitamin infusjon i behandling av en rekke sykdommer, men han forteller at denne type behandling ligger utenfor retningslinjene av vanlig legepraksis i Norge.

– Ved Balderklinikken bruker vi ikke denne behandlingsformen, men vi gir ofte råd om bruk av vitaminer og mineraler, og anbefaler C-vitamintabletter som et supplement til behandling av blant annet infeksjonssykdom, sier han.

Tekst: Randi Solstad

DELE
Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Samt produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelanser. Har diabetes type-1.