Kan man få allergiske reaksjoner i musklene?

Allergier kan vise seg på mange måter.

(FOTO: AdobeStock)

Dr Sarah Myhill er en anerkjent Britisk lege som har drevet privat legepraksis i 17 år. Hun skriver et innlegg i magasinet What The Doctors don’t Tell You (WDDTY) om at allergi aldri slutter å overraske henne på grunn av alle de ulike symptomer allergi kan gi.

Hun sier: «Det står nå helt klart for meg at alle deler av kroppen kan vise en allergisk respons. Irritabel tarmsyndrom (IBS) er allergi i tarmen (på mat eller mikroorganismer) (Mikroorganismer kan være bakterier, virus, sopp og parasitter). Migrene er allergi i hjernen, astma er allergi i lungene.»

Så hvorfor ikke allergi i musklene? Jo mer Dr. Myhill ser etter denne tilstanden hos pasienter, desto oftere finner hun den og gjenkjenner symptomene.

En typisk historie av en melkeallergisk pasient er at pasienten har hatt kolikk som baby, diare, slimdannelse i luftveiene, ørebetennelse og sår hals som liten. Som voksen blir pasienten gjerne rammet av irritable tarm (IBS), migrene og leddgikt.

Dr. Sarah Myhill (FOTO: http://www.drmyhill.co.uk/)

Siden hun selv er melkeallergiker gjenkjenner hun utviklingen i et tidlig stadium. «Likevel tok det meg noen måneder å forstå at også de vonde ryggsmertene jeg begynte å kjenne var en bekreftelse på en ytterligere allergisk reaksjon», skriver hun.

Etter mange grundige intervjuer med pasienter kom hun frem til følgende mekanisme. Det kan virke som om musklene blir veldig følsomme som et resultat av mekanisk ødeleggelse. Muskler og tilhørende vev er skilt fra blodstrømmen med en blodkarvegg. Slitasje eller skrammer på denne veggen betyr at muskelen kommer i direkte kontakt med blod, som kan føre med seg mat eller mikrobielle antigener.

Hypotesen går ut på at allergien allerede er aktiv på det tidspunktet, og at de vedvarende plagene som følger av muskelskaden ikke kan tilskrives selve muskelskaden men er i virkeligheten en allergisk reaksjon.

Kilde:
WDDTY Januar 2018, Dr. Sarah Myhill, THE INTEGRATIVE GP, Can muscles be allergic?

DELE
Birthe Storaker er frilansjournalist (f. 1964), Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI (1989), Grunnfag Pedagogikk (UIO 1995) og utdannet kostholdsveileder fra Tunsberg Medisinske skole (2011)

1 KOMMENTAR