Hvorfor gi kolesterolsenkende medikamenter til friske mennesker?

Dr Maryanne Demasi (FOTO: www.theaustralian.com)

‒ Statiner er det mest foreskrevne, kolesterolsenkende medikament i verden og er forventet å stige til å nå anslagsvis US $1 billion i 2020. Det har utviklet seg en uenighet blant leger om at statiner bør foreskrives til millioner av friske mennesker med lav risiko for hjertesykdommer. Mange uttrykker en bekymring for at fordelene har vært overdrevet, og risikoen har blitt undervurdert. Rådata på effekt og sikkerhet for bruk av statiner blir holdt hemmelig, og har ikke vært tilgjengelig for analyser av andre forskere. Denne mangelen på åpenhet har ført til en viss skepsis blant mange. Leger og pasienter blir villedet om de faktiske fordeler og ulemper ved statiner, og det haster med å få rådata fra kliniske forsøk frigitt.

Dette skriver Maryanne Demasi, PhD i British Journal of Sports medicine.

Terskelen senket

I begynnelsen av 2000-tallet, reviderte USAs National Cholesterol Education Program (NCEP) definisjonen av «høyt kolesterol» ved dramatisk å senke terskelen. Nesten over natten, betydde det at ytterlige millioner mennesker ville tilhøre gruppen som ble anbefalt å bruke statiner. Beslutningen var ikke basert på noen nye vitenskapelige data, men den stadig mer populære oppfatningen om at «jo lavere nivå jo bedre» når det gjaldt kolesterol.

LES OGSÅ: Høyt kolesterol er IKKE farlig.

NCEP’s beslutning om å senke terskelen førte til oppstyr da det ble avdekket at åtte av ni medlemmer av komiteen som laget retningslinjer for 2004 NCEP hadde direkte økonomiske bånd til statinprodusenter.

Leger ser nå virkningene av et fenomen som kalles «diagnosis creep» (noe som forekommer eller utvikles gradvis og nesten umerkelig), der bare det å senke terskelen til en markør gjør friske folk om til pasienter og fører til overdiagnostikk og unødvendig behandlinger.

‒ Få argumenterer mot at statiner er svært effektivt for å senke kolesterolnivået, men det endelige målet er å forbedre livskvaliteten og lang levetid sier Dr. Rita Redberg Hun forklarer:

‒ Markedsføringen [av statiner] konsentrerer seg om det faktum at du kan senke kolesterolet som om det var den endelige løsning, noe det ikke er. Kolesterol er bare et tall fra laboratoriet. Hvem bryr seg om å senke kolesterolet med mindre det faktisk blir til en fordel for pasienten?

Les hele artikkelen på her!

Tekst Maryanne Demasi Phd | Oversatt og tilrettelagt av Birthe Storaker

Kilder:

DELE
Birthe Storaker er frilansjournalist (f. 1964), Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI (1989), Grunnfag Pedagogikk (UIO 1995) og utdannet kostholdsveileder fra Tunsberg Medisinske skole (2011)