Psykiatri er ikke bare psyke

2
3573

Tarmfloraen kan fortelle mye om blant annet “psykiske lidelser”. Lege Geir Flatabø forteller i dette intervjuet om hvordan vi behandler det vi definerer som psykiske lidelser i dag, deriblant autisme. Autisme er idag en “sekkediagnose” mener Flatabø og går ikke inn på årsaken til symptomene.

Flatabø sitt synspunkt er at inflammasjon kan være en av årsakene til at noen utvikler psykiske lidelser. – Det er mange studier som viser at hos personer med alvorlige psykiske lidelser, finner man  inflammasjon- eller betennelsesmarkører i blodet, sier han. Flatabø mener at blant annet at biokjemi, immunologi og kanskje mye mikrobiologi, spiller en viktig rolle og sier at fokuset på autisme og tarmflora som årsaksfaktorer er blant den mest spennende forskningen i psykiatrien. – Det drives storskala forsøk med å bedre tarmflora hos barn med autismediagnose, med til dels lovende resultater, sier han. Her understreker Flatabø at det er vist at gode tarmbakterier, probiotika, påvirker psykisk adferd mer eller mindre direkte. Til tross for ny forskning, som går på blant annet immunologi, infeksjon og mangel på vitaminer og mineraler, er behandlingen i psykiatrien i dag basert på at det er psykiske faktorer og opplevelser gjennom livet som medfører den psykiske lidelsen, forteller Flatabø.

SE OGSÅ: Ingen tvil om at kosthold påvirker hjernen

– Det er vist at bare ved tilførsel av magnesium hos deprimerte pasienter med magnesiummangel, får dem til å våkne ut av depresjonen, sier Flatabø. Er det da riktig å kalle det en depresjon? Ja, ut ifra en deskriptiv diagnose, sier han. – Men, nei dersom det bare er en magnesiummangel sykdom, med depresjon som symptom, avlsutter Flatabø.

DELE
Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Samt produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelanser. Har diabetes type-1.

2 KOMMENTARER

1. Opplevelser gjennom livet kan påvirke hva som helst i kroppen, på måter som ennå ikke er oppdaget eller dypt nok studert. Altså, like galt som å tro at psykisk lidelse hos alle mennesker har sin årsak i hjernen, like galt er det å tro at psykisk lidelse alltid har sine årsaker andre steder i kroppen. For årsaken til psykisk lidelse kan også være opplevelser gjennom livet, herunder også det som psykiatrien selv gjennom sine metoder påfører pasienter, for å si det mildt. Enhver endring man påviser hvor som helst i kroppen kan være et symptom påført av opplevelser gjennom livet, altså opplevelse kan være årsaken, og det kroppslige kan være symptom. At psykisk lidelse for stadig flere kan behandles ved å endre stadig nye kroppslige mekanismer som oppdages betyr ikke at årsaken er kroppslig. For noen kan årsaken være kroppslig, for andre ikke. Årsaken til psykisk lidelse kan være opplevelser gjennom livet, herunder også det som psykiatrien selv gjennom sine metoder påfører pasienter, for å si det mildt. Tvangspsykiatri og andre former for psykiatri påfører mye mer psykisk lidelse enn det som verden forstår. Tvangspsykiatri må forbys, for å si det mildt. Nødrettstvang er noe annet enn tvangspsykiatri. Tvangspsykiatri må forbys, for å si det mildt.