Forskere: Alzheimers og demens kan være forårsaket av soppinfeksjoner

0
888

En gruppe spanske forskere tror Alzheimers sykdom kan skyldes en soppinfeksjon i hjernen. Forskere har funnet at sopp og Alzheimer sykdom henger sammen, men de vet ikke nøyaktig hvordan. Deres forklaring er at sopp forårsaker Alzheimer, heller enn at Alzheimer er en soppsykdom. Forskere har funnet spor av flere ulike mugg og gjærsopp i hjerner på pasienter som har avgått ved Alzheimers sykdom.

Brain alzheimer – Bild: Corbis

– Det er en mulighet for at Alzheimer er en soppsykdom, eller at soppinfeksjon er en risikofaktor for denne sykdommen. Det gir i så fall nye perspektiver i arbeidet med å finne en effektiv behandling av disse pasientene, konkluderer de spanske forskerne i Scientific Reports.

LES OGSÅ: Alzheimers sykdom – mer enn plakk i hjernen

Funnene har re-startet en debatt om hjernesykdommer kan være forårsaket av smittsomme mikrober. Bevisene er fortsatt uklare, men demens kan utløse soppinfeksjoner, tror forskerne, som så sier at hvis soppen er en utløser, kan Alzheimers behandles med antisoppmiddel. De tror også at sykdommen kan være smittsom, skriver Fiona MacRae, som er vitenskaplig redaktør for Daily Mail i en artikkel fra oktober 2015.

«I dag har 70 000 mennesker i Norge en form for demens, hvorav Alzheimers sykdom står for ca 60 prosent. » – Folkehelseinstituttet

Et team av molekylærbiologer ledet av Luis Carrasco fra Universitetet i Madrid i Spania undersøkte hjernen av 25 levninger, hvorav 14 hadde den degenerative sykdommen. Når forskerne undersøkte hjernen fra de avdøde pasientene fant de at blodårer og grå hjernevev inneholdt gjær og muggsopp i alle 14 hjerner. I de andre 11 hjerner fra ellers friske avdøde mennesker, var sopp helt fraværende.Selv med en så liten utvalgsstørrelse, er det en sterk korrelasjon, og teamet prøver å finne ut hva det betyr.

”The Spanish researchers said fungal infection could ‘readily explain’ all the symptoms of Alzheimer’s – and may be the cause of the neurodegenerative disease. The study, published by the highly respected Nature group of journals, is the second in a matter of weeks to question whether it is possible to catch the devastating condition.”

Les mer i: