Ingen tvil om at kosthold påvirker hjernen

0
4604

Dette sier ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski til TV-Helse. Han støtter teorien til Dr. Karl Reichelt som går ut på at lekkasje i tarmen kan forstyrre hjernens funksjon.

– En hypotese er at ved feil kosthold dannes det en del peptidkjeder i tarmen som er fremmede for oss. Og fordi mange har lekkasje i tarmen, vil disse komme inn i blodbanen, opp i hjernen og forstyrre hjernens funksjon, forteller han og legger til at dette kan ha en sammenheng med for eksempel autisme og schizofreni, men også bidra til forverring av MS og en rekke andre autoimmune tilstander.

 

– SE OGSÅ: Proteinintoleranse kan gi autismelignende symptomer

 

Han forteller videre at man kan reagere på mat uten å ha klassiske allergisymptomer. Reaksjonene kan komme i form av luft i magen, tretthetsfølelse, høyere puls og en følelse av generell uvelhet.

– Årsaken er at mye av maten vi spiser i dag er ukjent for oss. Vi spiste ikke korn og drakk ikke melk for over 10 000 år siden, og vi fikk ikke i oss sukker. Dette er ny mat i evolusjonært perspektiv, sier han.

– Kroppen vår er tilpasset et miljø som ikke inneholdt sprøytemidler, kjemikalier og raffinerte matvarer. Den gangen da vi var jegere og sankere, spiste vi maten fersk slik den var fra naturens side, og vi hadde sannsynligvis en annen og mer balansert tarmflora.

– Kjemisk jordbruk kan også ha noe av skylden. For 60 – 70 år siden var all mat økologisk. Den gang da de produserte melk om sommeren på stølen i fjellet, drev de naturlig drift. Kyrne beitet naturlig og melkeproduktene ble naturlig syrnet. Man drakk ikke søt melk, men brukte myse og naturlig syrnede produkter som surmelk. Dette var en viktig kilde til naturlige bakterier. Etter at man begynte pasteurisering av melk ser vi at melken råtner fordi den blir invadert av andre bakterier, og det naturlige bakteriegrunnlaget som er i naturlig ubearbeidet melk er fjernet, sier han. At kosthold påvirker hjernen er det ingen tvil om.

 

Tekst: Randi Solstad

 

DELE
Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Samt produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelanser. Har diabetes type-1.

LEGG IGJEN ET SVAR

Fyll inn din kommentar!
Skriv inn navnet ditt her