Gravid med naturmedisinsk behandling

0
300

– De aller fleste som kommer til klinikken, har vært gjennom en lang prosess før de oppsøker oss, sier Anette Heggemsnes. Hun driver Frøyaklinikken i Oslo sammen med Helen Kranstad Aasrud. – De har ofte gjennomført et eller flere prøverørsforsøk, fått tilskudd av hormoner eller andre type behandlinger for å bli gravide. Både par, single, lesbiske, og kvinner som vil gjøre gode forberedelser til eggdonasjon i utlandet, kommer hit for å få hjelp.

Behandling

Behandlingen starter ved at terapeuten danner seg et bilde av problemstillingen basert på informasjon som blir gitt. Status for kosthold og ernæring, søvn, stress, genetiske faktorer og hormonelle ubalanser blir kartlagt. Basert på dette setter de opp en individuell behandling. Det blir tatt prøver hos fastlegen eller gynekologen for å sjekke vitaminstatus, stoffskiftet, blodprosent, fertilitetshormoner, sædkvalitet og testosteron. I løpet av denne utredningen kan det for eksempel oppdages lavt stoffskifte, lavt jernlager, for høyt fastende blodsukker eller vitamin- og mineralmangler.

Kvinnene kan deretter få behandling i form av øreakupunktur, fotsoneterapi, homeopati, vitaminer og mineraler og kostholdsråd. De kan for eksempel få tilskudd som støtter opp om kroppens progesterondannelse som bidronningsgelé og urter.

– LES OGSÅ:Gravide med D-vitaminmangel risikerer å få barn med ADHD og lærevansker

Hvorfor blir jeg ikke gravid?

De vanligste grunnene til at kvinner ikke er blitt gravide, er polycystisk ovariesyndrom (PCOS) – cyster i eggstokkene, endometriose (knuter på livmoren), for høyt nivå av follikkelstimulerende hormon FSH (indikerer dårlig eggkvalitet) eller for lav AMH (indikerer få gjenværende egg). Det kan også være at kvinnen har for lavt progesteronnivå. Andre grunner kan være livsstilsfaktorer som stress, for mye trening og for lite næringsrikt kosthold. For mye stress gjør at kroppen danner mer av stresshormonet kortisol på bekostning av østrogen, siden begge disse hormonene dannes av samme molekyl (kolesterol). Et kosthold med næringsfattig mat fører også til stress i kroppen. Alt som stresser kroppen påvirker hormonflyten. – Vi opplever ofte at kvinner trenger å roe ned, sier Anette.

– LES OGSÅ: Urovekkende mange gravide har jodmangel

Gode råd

– Alle som kommer til oss får kostholdsråd, sier Helen. Hun understreker at det er viktig med gode fettkilder i kostholdet i form av nøtter, kokosfett, omega-3-fettsyrer, smør, avokado og olivenolje. Produksjonen av østrogen krever blant annet nok fett og kolesterol. Anette og Helen anbefaler et kosthold bestående av lite karbohydrat, mer grønnsaker til hvert måltid, mer protein og fett. En god blodsukkerbalanse er veldig viktig og gjør jobben med å bli gravid veldig mye lettere. Det samme gjelder å redusere stressfaktorer i hverdagen.

Tilskudd av hormonet progesteron bidrar til at det befruktede egget lettere kan klare å feste seg. Et optimalt progesteronnivå gjør også at andre hormoner kommer i bedre balanse.

BESØK FRØYAKLINIKKEN HER