Tips til effektiv fettforbrenning

0
34

Dropp hardtreningen dersom du ønsker å gå ned i vekt. Du forbrenner mer fett på en lenger, roligere tur enn på en kort og intens løpetur.

Kroppen trenger mer tid på å sette i gang effektiv fettforbrenning.

Dette er jo fantastiske nyheter for alle som hater å kjenne blodsmak i munnen, og som derfor kvier seg for å trene. Tiden du er i bevegelse er nemlig viktigere enn hvor hardt du trener når det kommer til effektiv fettforbrenning.

Fysioterapeut Henning Marthinsen ved Klinikk for Alle – Majorstua forklarer her hvordan fettforbrenning fungerer.

– Kroppen har to kilder til energi. Det er fett og blodsukker. Når du trener med høy intensitet over en kort periode er det blodsukkeret som er kroppens dominerende energikilde. Det er lett tilgjengelig og en nødvendig energikilde for å yte maksimalt. Men kroppens utfordring er at det tar for lang tid å lage energi av fett hvis intensiteten på treningsøkten blir for høy, forteller han.

Kroppen trenger mer tid på å sette i gang fettforbrenningen, så på en 30 minutters intensiv økt, der du presser deg hardt, vil andelen energi fra blodsukker være størst. På en lengre tur med lavere intensitet, vil du ikke bruke opp energien fra blodsukkeret like fort, og kroppen får tid til å gjøre fett om til energi.

Han forklarer at kroppens blodsukkerforbruk kan være like stort om du løper med høy puls i 20 minutter eller om du går roligere i halvannen time. Men andelen av fett som forbrennes er betydelig større på den lange økten. Tiden du er i bevegelse blir da viktigere enn hvor fort du går.

– Noe som er fraktet langt krever mer energi enn noe som er fraktet kort, pluss at energien er hentet fra der det er ønskelig. Dette betyr ikke at du ikke bør være sliten etter gåturen, men fokuser heller på hvor lenge du klarer å være i aktivitet istedenfor hvor fort du klarer å bevege deg, sier han.

Her er Marthinsens tips:

Last ned app. Som ekstra inspirasjon finnes det applikasjoner du kan laste ned på telefonen som teller skritt og som registrerer hvor langt og fort du går. På Iphone finnes en egen helseapplikasjon. Du kan også laste ned Strava og Endomondo. Begge er gratis.

Mål pulsen. Med en pulsklokke eller pulsmåler kan du enkelt måle helt nøyaktig forbrenning. I tillegg vil du hele tiden kunne sjekke hvor høy puls du har, og dermed vite hvor hardt kroppen jobber. Optimal forbrenning foregår når pulsen er på cirka 75 prosent av maks. Makspulsen er cirka 220 slag i minuttet minus alder. Så er du 45 år vil 220 minus 45 bli 175. 75 prosent av denne makspulsen er rundt 130 slag i minuttet. Det vil si at du skal gå i et passe høyt snakketempo. Er du en person med et godt treningsgrunnlag, kan det være nødvendig med jogging. For en som er forholdsvis utrent, kan det å gå rolig være nok.

Bruk gode sko. Feil sko kan føre til feilbelastning i fot, ankler, knær, hofter og rygg. Så en flat og tynn såle egner seg ikke til lengre gåturer. Det samme gjelder høye hæler. Bruk sko som sitter behagelig på foten. Gjerne en med god demping i sålen. Skal du gå i kupert terreng anbefales en litt høyere sko som gir god støtte rundt anklene.

Sjekk føttene. Hvis du opplever ubehag i forbindelse med aktivitet og lange turer bør du oppsøke noen med kompetanse på sko og såler. Mange av våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med dette, og noen lager også såler til skoene dine. Så få føttene undersøkt, og finn ut om du er plattfot, pronerer eller har andre ting som gir feilbelastning. En sko og såle som tilpasses fotens form kan spare deg for mer ubehag og forebygge smerter og belastningsskader. Du kan få tilpasset såle ved de fleste av klinikk for Alles klinikker www.klinikkforalle.no

Tekst: Randi Solstad

DELE
Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Samt produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelanser. Har diabetes type-1.